DMpF efterlyser en kultur- og musikpolitisk handleplan, som løfter musikområdet, ved at forbedre børn og unges adgang til musikalsk (ud)dannelse. Et løft der vil give flere børn og unge mulighed for at skabe og udøve musik, deltage i musikalske fællesskaber, trives bedre og lære lettere. Et løft der vil bidrage med fortsat at sikre dygtige udøvere til det professionelle musikliv, såvel som understøtte en blomstrende amatørscene over hele Danmark.
I januar 2022 kunneDanmarks Statistik opgøre at kun 8,6 pct. af de 6 til 16-årige var elever på en musikskole. Det viser desværre, at der er lang vej til opfyldelsen af DMpF’s vision: Musikskolen for alle. En vision med et politiske ønske om at give musikfaget et nationalt løft efter en årrække, hvor fagets vilkår løbende var blevet forringet.
Senest har tidligere kulturminister Joy Mogensensøsat projektet Grib Engagementet, hvor det lå i opdraget at den afsluttende evaluering skulle pege fremad mod mere permanente ændringer og varige forbedringer. Som fagforening for både musikskolelærere og ledere finder vi det afgørende for anvendeligheden af en sådan evaluering, at den viser lydhørhed overfor alle interessenter, det være sig brugere, musik og kulturskolelærere og ledere mv.
DMpF opfordrer kulturministeren til at igangsætte en revision af Musikloven og Bekendtgørelse om musikskoler med henblik på at give flere børn og unges adgang til musikundervisning i musikskolen. Hvis det skal lykkes, må musikskolernes opgaver uddybes og beskrives klarer
Fem forslag til at nå dette mål:
Effekten af ovenstående kulturpolitiske skridt vil være at give børn og unge en mere lige adgang til musikundervisning, både geografisk og socioøkonomisk, i det lavere brugerbetaling og udvidet adgang til friplads vil fjerne de økonomiske barrierer for familier med lav indkomst. Samtidig vil det sikre at alle musikskoler skaber nye veje til at nå bredere og mere decentralt ud i deres kommune. Strategierne for at nå målet vil være mangfoldige, det kunne fx være et instrumentaltilbud til hele årgange i folkeskolen eller andre varige samarbejder med kommunens øvrige institutioner på børne- ungeområdet.
Læs også:
København har Danmarks mindste musikskole